Membran teknolojisi, yüksek dayanıklılık gösteren polimer, seramik ve metal gibi malzemelerden üretilir ve kimyasallara ve sıcaklığa karşı yüksek direnç gösterir. Farklı gözenek boyutlarında üretilen bu membranlar, medikal ve endüstriyel uygulamalarda her işletmenin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunar. Doğru malzeme ve gözenek boyutunun kullanımı, tüm kirleticilerin uzaklaştırılmasında kritik öneme sahiptir. Evsel ve endüstriyel atıklar için kolay ve pratik çözümler sunması, en büyük avantajlarından biridir.
Arıtma işlemlerinde suyun kirlilik seviyesine göre farklı membranlar kullanılarak tuzlar, bakteriler, virüsler ve diğer kirleticiler sudan uzaklaştırılır. İstenilen kalitede su elde etmek için doğru membranların kullanılması şarttır. Klasik arıtma işlemlerinde yüksek kalitede su elde etmek için filtreler yetersiz kalabilir. Çok ince kirleticilerin arıtılması için membran filtrasyonu, yüksek derecede filtrasyon sağlar ve partiküller ile mikroorganizmaları uzaklaştırır.
Su arıtma sistemleri, suyun özelliklerine göre oluşturulur. Klasik arıtma işlemlerinde ön arıtma, koagülasyon, flokülasyon, sedimentasyon, filtrasyon ve dezenfeksiyon aşamalarından sonra kaliteli, güvenli ve temiz su elde edilir. Ancak bazı sektörlerde klasik arıtmadan farklı çözümlere ihtiyaç duyulur ve membran teknolojisi bu ihtiyaçları karşılar.
Yüksek kalitede su elde edilmesinde en çok kullanılan membran aşamaları mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon, nanofiltrasyon ve ters ozmoz olarak sıralanır. Riva Mühendislik olarak, ters ozmoz, ultrafiltrasyon, nanofiltrasyon, mikrofiltrasyon ve elektrodeiyonizasyon (EDI) ünitelerinde membran teknolojisi ile hizmet vermekteyiz. Mobil veya konteyner tipi taşınabilir sistemlerle altyapısı bulunmayan yerlere özel çözümler sunmaktayız.
Endüstrinin birçok farklı üretim alanı olduğundan, sektöre ve üretime göre ihtiyaç duyulan arıtma çözümleri değişkenlik gösterir. Ayrıca, atıkların içeriği farklı olduğundan, temizlenmesi ve geri kazandırılmasında da çözümler farklıdır. Membranlar sayesinde, içme suyu, saf su, kuyu suyu ve deniz suyu gibi kullanımlar için sektör ve üretim ne olursa olsun ileri derecede arıtma işlemi gerçekleştirilebilir.
Membran Teknolojisinin Avantajları
- Yüksek gözenekli yüzeyler sayesinde üstün filtreleme sağlar.
- Mikroskobik seviyede arıtma yaparak içme suyu, gıda üretimi ve endüstriyel işlemler gibi alanlarda kullanılabilir.
- Endüstride kullanılan cihazların ömrünü uzatır.
- Ters ozmoz cihazları, medikal ve endüstriyel su arıtma sistemlerinde en güncel teknolojidir.
- Merkezi sterilizasyon üniteleri ve medikal arıtma sistemlerinde yüksek kaliteli su elde edilmesini sağlar.
- Taşınabilir mobil hemodiyaliz su arıtma sistemleri, böbrek yetmezliği tedavisi gören hastalar için yüksek kaliteli diyaliz suyu sağlar.
- Biyolojik arıtma işlemleri, aktif çamur arıtma işlemleri ile entegre edilerek yüksek verimle gerçekleştirilebilir.
- Enerji maliyetlerini düşürerek, düşük basınçta bakteri ve katı maddeleri uzaklaştırır.
- İşletmelere özel sistemler oluşturularak suyun özelliklerine göre mikro ölçekte arıtma sağlar.
- Doğal kaynakların sürdürülebilirliğini destekler ve çevrenin korunmasına katkıda bulunur.
Membran teknolojisi, tarımsal faaliyetlerde ve ilaç endüstrisinde de önemli avantajlar sunar. Arsenik giderimi, nitratların uzaklaştırılması ve zararlı organizmaların arıtılması gibi konularda etkili çözümler sağlar.