Su arıtma sistemleri endüstride ürün kalitesinde, kullanılan cihazların tam performans göstermesinde, enerji tasarrufunda, daha az kimyasallar ile temizlik malzemelerinin kullanılmasında, cihazların uzun ömürlü olmasında, ekonomik kazançlar sağlanmasında, yüzeylerin temizlenirken çizilip aşınmamasında ve her şeyden önemlisi sağlıklı, güvenilir, kaliteli ve temiz su içilebilmesinde işletmeler için oldukça önem arz etmektedir.
Her sektörün ihtiyaç duyduğu su kriterleri farklı olmaktadır. Her işletmenin kullandığı suyun da özellikleri farklı olmaktadır. Bu yüzden işletmelerin ihtiyacını karşılayacak ve kullandığı suyu kaliteli, güvenli hale getirecek endüstriyel su arıtma sistemleri çözümü farklıdır.
Endüstriyel su arıtma sistemleri hem üretim süreçlerini optimize etmek hem de suyu kaliteli hale getirmek için tasarlanan karmaşık teknolojik cihazlardır. Ön arıtma, koagülasyon ile flokülasyon, sedimentasyon ile filtrasyon, yumuşatma ve dezenfeksiyon işlemlerini yapacak teknolojilerle tasarlanıp projelendirilir. Bu işlemler bütününden oluşan arıtma aşamalarıdır. Bu aşamalarla hem kaliteli hale getirilir. Hem de atık üretimini minimize edilerek çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanır. Her aşamada kullanılacak cihazların işletmenin ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanması büyük önem taşır.
Riva Mühendislik olarak RİVATEC ile endüstriyel su arıtma alanında lider bir marka olarak sektörümüz ile ilgili tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek projelere güncel yeni teknolojilerle çözüm getirmekteyiz. Kalite, verimlilik ve performans açısından işletmelerin sektörüne ve su analizlerine uygun tasarımlarımızı anahtar teslim projelendirme ile sunmaktayız. RİVAMED markamızda sağlık sektöründe dünya standartlarında kaliteli hizmet sunmaktadır.
Riva Mühendislik olarak tasarımlarımızı giriş ve çıkış atık su değerlerini dikkate alarak gerçekleştirmekteyiz. İmalatını gerçekleştirdiğimiz endüstriyel arıtma çözümlerimiz için yeterli alana sahip olmayan işletmelerimize konteyner tipi arıtma sistemleri ile çözüm getirmekteyiz.
Endüstriyel Su Arıtma Cihazlarının Uygun Tasarımın Önemi
- Atık sıvıların içeriği hangi arıtma teknolojileri ile entegrasyonun sağlanacağını etkilemektedir. İşletmenin faaliyet gösterdiği sektöre ve kullandığı suyun analizlerine uygun teknolojiler oluşturulmalıdır. Atık su karakteristiklerinin dikkate alınması gerekir. Endüstrinin üretim süreçleri sonrasında atık hale gelen sıvıların içeriğinde ağır metaller, azot, fosfor, yağ ve gres olabilmektedir. Bu kirleticiler doğal kaynaklarımız için risk olmaktadır.
- Doğru teknolojiler kullanılmaması doğal kaynaklarımızın kirlenmesine ve ekosistemimizin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden doğru tasarım çevresel sürdürülebilirlik açısından son derece önemlidir.
- Üretilen suyun kalitesi hem ürün kalitesini hem de üretimdeki tüm süreçlerin verimliliğini etkiler.
- İşletmelerin ihtiyacına uygun tasarımlar enerji tüketimlerini önleyerek ekonomik kazanç sağlar.
- İşletmenin arıtılan suları kullanılma alanlarına göre pH, iletkenlik, sertlik ve klor değerlerini ayarlayacak tasarımlar olmalıdır.
- Endüstriyel arıtma cihazlarında fiziksel, kimyasal, biyolojik arıtma yöntemlerinin hangilerinin uygulanacağının belirlenmesi önemlidir. Çünkü sistemi oluşturacak teknolojileri belirler. İhtiyaç duyulmayan bir teknoloji kullanılması gereksiz arıtma maliyetlerine sebep olur. Ayrıca bakım maliyetlerini de artırır.
- Atık sıvıların boşaltıldıkları alıcı ortamda fiziksel, kimyasal ve ekolojik özelliklerini bozmayacak şekilde arıtılması gerekmektedir.
- Filtre teknolojileri tüm zararlı maddeleri arıtabilecek yeterlilikte olmalıdır.
- Suyun içerisinde uzaklaştırılacak maddelerin özelliğine göre farklı filtrasyon tekniklerinin kombineedilmesi gerekir. Profesyonel değerlendirmelerle farklı filtrasyon teknikleri doğru bir şekilde kombine edilebilir.
RİVATEC Filtrasyon Sistemleri
Endüstriyel arıtma sistemlerimiz hem çevresel sürdürülebilirliğe destekler. Hem de üretim süreçlerinde su ve enerji tasarrufu sağlar.
Kaliteli su elde edilmesinin ilk basamağı fiziksel kirleticilerin sudan uzaklaştırılmasıdır. Tortu, mil, kum, askıda katı madde, bulanıklık gibi kimyasal fiziksel kirliliklerin uzaklaştırılması gerekir. Bunun için kirleticilerin özelliklerine göre filtrasyon sistemlerinden hangisinin kullanılacağına karar verilir. Ortamdan uzaklaştırılacak partiküllerin ince ve kalın olması tasarımı etkiler.
Suda bulunan partikül miktarlarının kaba partiküllerden ince partiküllere doğru filtreleme gerçekleştirilir. Koşullara göre farklı filtrasyon tekniklerinin kombine edilmesi gerekir.
- Aktif Karbon Filtrasyon Sistemi: Renk, tat, koku, organik, klor ve H2S uzaklaştırılması için kullanılır. Özellikle Reverse Osmoz üniteleri ve membranlar için çok önemli bir filtrasyon sistemidir. Kuyu sularının arıtılmasında en başarılı tekniktir.
- Multimedya-Kum Filtrasyon: Farklı boyutlardaki çakıl, kum, kuvars vb. maddeleri filtreleyerek mekanik ve kimyasal kirleticiler uzaklaştırılır. Mikron ölçülerde arıtmayı sağlar. En önemli filtrasyon sistemidir. Çok ince partikülleri en iyi şekilde uzaklaştırır.
- Arsenik-Demir-Mangan Filtrasyon: Suda çözünmüş halde bulunan ağır metallerin uzaklaştırılması için kullanılır. Arsenik, mangan ve demir gibi metallerden su arındırılır.
- Dolomit Filtrasyon: Kalsiyum ve magnezyum minerallerinden oluşan doğal bir karbonat olan dolomit taşının kullanılmasıyla arıtma işlemi gerçekleştirilir. Dolomit filtreleme sayesinde suyun pH dengesi istenilen değerlere getirilir. Aynı zamanda suyun tadı iyileştirilir. Tarım sektöründe yüksek kalitede su elde etmek ve toprak verimliliğini artırmak için önemli bir filtrasyon tekniğidir.
- Mekanik Filtrasyon-Separatör Filtre: Kuyu suyu ve deniz suyu arıtılmasında etkili bir filtrasyon sistemidir. Özgül ağırlığı çok yüksek olan kum, mil gibi kaba partiküllerin santrifüj etkisiyle sudan ayrışması sağlanır.
- Torba Filtre: Torba filtre sistemi, suyun içinde bulunan partikül maddelerin, çamurun ve diğer kirleticilerin yakalanarak uzaklaştırılmasını sağlayan bir arıtma yöntemidir. Kullanılan torbalar özel olarak tasarlanır. Bu filtrelemenin kullanılmasında suyun özelliği, basıncı ve debisi önemlidir.
- Mikrofiltrasyon Kartuş Filtre: Kum, partikül, tortu ve pas gibi istenmeyen maddelerin ayrıştırır. Mikron boyutundaki partikülleri tutar. Kaynağın debisine ve ihtiyaç duyulan kaliteye göre uzunluk, çap ve mikron hassasiyetine sahip kartuşlarla tasarlanmalıdır.
Günümüzde arıtma sistemleri sektöründe en önemli teknolojilerden biri Membran teknolojisidir. Fiziksel olarak suda bulunan kirlilikler, farklı membranlar kullanılarak filtrasyon gerçekleştirilir.
- Ters Ozmoz: Suyun en saf halini elde etmek için kullanılan en hassas membran filtrasyon yöntemlerinden biridir. Yalnızca saf suyun geçmesini sağlar. Böbrek hastalarında saf su kritik rol oynar. Bu yüzden sağlık sektöründe çok önemli bir teknolojidir. Endüstride kazan besi suyu hazırlanmasında da en etkili cihazdır. Endüstriyel su arıtma sistemlerinin en popüler ve bilinen teknolojik yeniliklerindendir. Sanayi tipi su arıtma cihazı olarak suyun arıtılmasında mutlaka olması gereken bir cihazdır.
- Ultrafiltrasyon: Yeraltı-yerüstü su kaynakları ve deniz suyunun ön arıtmasında kullanılan efektif bir yöntemdir. Yüksek derecede saf su elde edilir. İlaç sektörü, içecek-yiyecek sektörü, kimya sanayisinde en çok kullanılan teknolojidir. Ayrıca sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde saf su ihtiyacını karşılayan bir teknolojidir.
- Nanofiltrasyon: Tuzların, ağır metallerin ve renkli maddelerin giderilmesinde etkili bir çözüm sunar. Suyun moleküler düzeyde ayrışmasını sağlar. İçme suyu arıtılmasında, kimya, gıda, içecek sektöründe önemli teknolojilerdir.
- Mikrofiltrasyon: Suyun mikroskobik seviyede arıtılmasını sağlar. Elektronik, kimya ve ilaç endüstrisinde ürün kalitesini artırır. İçecek ve gıda sektöründe de üretim süreçlerinde kullanılan suyun kalitesini optimize eder. Hastane ve laboratuvarlarda, suyun mikrofiltrelenmesi, tıbbi cihazların üretiminden hastane su sistemlerine kadar bir dizi uygulamada kullanılan bir teknolojidir.
- Elektrodeiyonizasyon: Ultra saf su üretmek için kullanılır. Enerji sektöründe, kimya sanayinde, biyoteknoloji ve kozmetik sektöründe, ilaç endüstrisinde kaliteli çözümler getiren teknolojilerdir.