Dünya genelinde tarımsal faaliyetleri yapabilmek ve sürekliliğini sağlayabilmek için su tarımın temel taşıdır. Sağlıklı, kaliteli ve temiz su ile sulama yapabilmek, kullanılan suyun tekrar kazanımı ve doğal kaynaklarımızı korumak için atık su arıtma sistemleri üzerinde yaşadığımız gezegenimiz için oldukça önem arz etmektedir.
Üzerinde yaşadığımız gezegende suyun %75'i tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır. Her geçen gün nüfusun artması hem suya hem de gıdaya daha fazla ihtiyaç duyulmasına sebep oluyor. Aynı zamanda gün geçtikçe artan kentleşme ve hızlı sanayileşme tarım arazilerinin de yeterli gelmemesine ve temiz su kaynaklarının azalmasına sebep oluyor. Küresel ısınma problemleri de tarım alanlarını verimsizleştiriyor. Bu nedenle son yıllarda topraksız tarım veya topraksız sera uygulamalarının sayısında çok fazla artış olmaktadır. Topraksız uygulamalara olan talebin artmasının bir diğer sebebi de elde edilen ürün miktarının ve verimliliğin daha fazla olmasıdır. Topraksız uygulamalarında da su oldukça önem arz etmektedir. Çünkü gerekli olan tüm mineral ve vitaminler özel sulama yöntemleriyle bitkilere verilmektedir. İster topraklı ister topraksız olsun tarımda su arıtma ve atık su geri kazanımı teknolojileri yaşamımızın vazgeçilmez teknolojilerdir.
Gıda ve hayvancılık sektöründe tarımın devamlılığı için su oldukça önemli bir yere sahiptir. Konserve fabrikaları, küçük ve büyük baş hayvan çiftlikleri, topraksız tarım işletmeleri, seralar, beyaz ve kırmızı et fabrikaları gibi gıda üretilen tüm işletmelerde hijyenik ve kaliteli su olmadan olmaz. 1 kg patates üretimi için ortalama 900 litre, 1 kg domates üretimi içinde 180 litre su tüketilmektedir.
Dünya'da insan sağlığını güvence altına almak, biyolojik çeşitliliği korumak, yaşam standartlarını yükseltmek, küresel sorunlara çözüm getirmek, doğal kaynakların korumak, doğal kaynakları verimli ve sürdürülebilir kullanmak ve daha yaşanabilir bir dünya için tarım, enerji ve balıkçılık ile ilgili faaliyetlerinde kullanılan tüm kaynaklar dünya çevre politikalarının önemli konularındandır. Bu yüzden su tüketiminin fazla olduğu bir alan olan tarımsal faaliyetlerde atık su arıtma teknolojileri ve gri suların geri kazanımı çevre politikalarının uygulanabilir olması açısından da çok önem arz etmektedir. Atık ve yağmur sularının arıtılarak tekrar kullanıma hazır hale getirilmesi çevre politikaları açısından çok önemli teknolojilerdir.
Tarımsal faaliyetlerde doğal kaynakların ihtiyaç duyulan pH, klor, sertlik ve iletkenlik değerlerine göre atık su geri kazanım sistemleri kurulmaktadır. Tarımsal atık su ilaçlama, yıkama ve sulama için kullanılan kirlenmiş sulardır.
Atıksu Arıtma ve Geri Kazanım Sistemlerinin Faydaları
- Bitkilerin beslenmesi ve sulaması için kullanılır. Arıtma sistemleri sayesinde bitkilerin ihtiyaç duyduğu su ve besin elementleri sağlanır. Bitkilerin sağlıklı büyümesinde, verimliliğinin artırılmasında, daha kaliteli ürünler elde edilmesinde önemli sistemlerdir.
- Doğal kaynakların korunmasına ve sürdürülebilir olmasını sağlar. Yeraltı kaynaklarının aşırı tüketilmesini önler.
- Toprak verimliliğini artırır. Toprağın ihtiyacı olan organik ve besin maddelerini sağlar.
- Toprak erozyonlarını önler ve toprağın yapısını iyileştirir. Toprak rehabilitasyonu ve erozyon kontrolü için su arıtma cihazları çok önemlidir.
- Toprağın nemlendirilmesine faydalıdır.
- Sulama maliyetlerini azaltır.
- Patojenler, ağır metaller, kimyasallar gibi doğamızı kirletecek kirli suların nehirlere, akarsulara, denizlere karışımını engeller.
- Su ekosistemlerinin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlar.
- Doğal kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanılmasını sağlar.
- İnsan sağlığının güvence altına alınmasına katkı sağlar.
- Sağlıklı, kaliteli ve temiz su kullanılır.
- Kullanılan sudaki istenmeyen maddeleri uzaklaştırır.
- Bitkilerde bulunabilecek olan mikrop ve bakterileri uzaklaştırır.
- İstenmeyen zararlı organizmaları uzaklaştırmak için kimyasal kullanımına gerek kalmadan organik bir çözüm sunar.
- Tuz oranının kontrol edilmesini sağlar.
Topraksız tarımda ihtiyaç duyulan bütün vitamin ve mineraller sudan kazanılır. Toprak olmadan bitkilerin, meyvelerin, sebzelerin ihtiyacı olan besin solüsyonlarının alınması özel sulama yöntemleriyle gerçekleştirilir. Topraksız uygulamalarda bitkilerin, sebzelerin ve meyvelerin büyümesi için gerekli olan elementlerin sağlanabilmesi için çok önemlidir.
Rivatec Atık Su Geri Kazanım Sistemleri
Atık suların tekrar kullanılabilir hale getirilmesi için MBR (Membran Biyoreaktörler), MBBR (Hareketli Yatak Biyoreaktör ve SBR-AKR (Su Kesikli Ardışık Reaktör) gibi arıtma teknolojileri kullanılmaktadır. Kurulum yapılacak sahanın özelliklerine göre Yumuşatma Sistemleri, Ultrafiltrasyon, İyon Değişimi ve Ters Osmoz sistemleri kullanılır.
Rivatec atıkların arıtılmasında ve istenmeyen kirletici maddelerin uzaklaştırılmasında özel çözümler sunmaktadır. Kurulum öncesinde, sistemleri belirmeden önce kullanılan kaynağı detaylı bir şekilde analiz ederek tasarıma başlar. pH ayarlaması, dezenfeksiyon gibi son arıtma işlemleri sonrası doğaya geri salınıp tekrar kullanılabilir su elde edilmiş olur.
Topraksız tarım uygulamaları için en önemli ve son teknolojilerden biri Ters Ozmoz Su Arıtma Sistemleridir.
RİVATEC Ters Osmos Sistemi çok hassas ileri filtrasyon teknolojileridir. %99'a yakın saf su üretimi yapılmasını sağlayan yüksek teknolojik özelliklere sahip bir cihazdır. Yüksek basınca dayanıklı özel membranlar kullanılır. Kimyasalların, organik ile inorganik kirleticilerin ve istenmeyen tüm maddelerin geçmesini önleyici yüksek kalitede membranlar ie atık su arıtma işlemleri gerçekleştirilir.
Topraksız uygulamalarda ve sera uygulamalarında Rivatec Teknolojileri bitkilerin beslenip, sağlıklı büyümesi, kontrollü gelişmesi ve kontrollü gübre üretimi için yüksek kalite su elde edilmesini sağlar. Organik üretimin temellerini güçlendirmekteyiz.
Tarım ve hayvancılıkta kullanılan sulama suyunda istenilen seviye nitrat olması için Nitrat Giderim Sistemleri ile de arıtma işlemleri yapılabilmektedir.
Dünya'da birçok bölgede özellikle ülkemizde de yeraltı suları, arsenik elementiyle çok kirlenmiş olmaktadır. Su içindeki kirleticiler uzaklaştırılmadığında arsenik zehirlenmesi vakalarına rastlanabilmektedir. Arsenik zehirlenmesinin sebepleri arsenik hem kanserojen hem de toksik bir maddedir. RİVATEC olarak su arıtma cihazlarımda arsenik giderimi için özel fitrelerimiz bulu kullanılması gerekir.
İnsan sağlığına faydalı olan mineralleri su ile kazandırmak ve sudaki mineral dengesini sağlamak için özel mineralizasyon sistemlerimiz mevcuttur.